404,您请求的文件不存在!

Wat is de geschiedenis van portofoons?

Wat is de geschiedenis van portofoons?

‘Waar bevind jij je nu? Over’. Met name dit laatste woordje is herkenbaar bij het gebruik van deze communicatiemiddelen: de portofoons. Men communiceert hier al langer dan 100 jaar mee! Lees snel verder en vind uit hoe de geschiedenis van de portofoon eruitziet.

Van radio naar portofoon

De radio was een grote uitvinding in 1895. In dit jaar werd voor het eerst een radioverbinding van elke kilometers tot stand gebracht. Vanaf dat moment werd er in steeds meer landen gebruikt gemaakt van de radio. Toch wilde men meer (of juist minder). De radio was namelijk te groot en men zag uit naar een kleiner, handzaam model. Hier liet men geen gras over groeien en in 1923 zijn de portofoons uitgevonden. Met name de politieagenten maakten toen handig gebruik van deze kleine radio’s tijdens hun werkzaamheden.

De moderne portofoon

Op dit moment kunnen portofoons door weliswaar elk persoon worden gebruikt. Dit doet men dan ook graag. Om het ons nog makkelijk te maken, heeft de portofoon een ‘broekzakformaat’ gekregen en past de portofoon dus letterlijk in onze broekzak. Zo wordt de portofoon nu niet alleen maar voor serieuze doeleinden in het bedrijfsleven of de defensie gebruikt, maar ook door kinderen. Wellicht heb jij het vroeger ook gedaan: legertje, verstoppertje of geheimagentje spelen. Op die momenten werd de naam ‘portofoon’ getransformeerd tot ‘walkietalkie’. Hier kon je als kind de gehele middag (of week of maand) mee zoet zijn. Heb jij vroeger ook spelletjes gespeeld met de walkietalkie?

Handzame portofoons

Waar vroeger grote radio’s werden gebruikt om te communiceren, komt de uitvinding van de portofoon ons nu ten goede. Of we nu als kind vroeger geheimagentje speelden of dat we nu moeten communiceren op de werkvloer: de portofoon ofwel walkietalkie maakt het communiceren met collega’s of andere kinderen gemakkelijk, over!