404,您请求的文件不存在!

Regel direct een advocaat als je bent opgeroepen voor een TOM zitting

Regel direct een advocaat als je bent opgeroepen voor een TOM zitting

Als jij een strafbeschikking hebt ontvangen en wordt uitgenodigd op gesprek te komen bij de Officier van Justitie, dan heb je een oproep voor een TOM zitting gehad. TOM staat voor Taakstraf Openbaar Ministerie wat betekent dat je een taakstraf krijgt van maximaal 120 uur voor een klein misdrijf dat je hebt begaan. Een oproep tot een TOM zitting is een verzoek om je strafzaak met de Officier van Justitie af te handelen zonder dat hier een rechter bij komt kijken. Alhoewel het in de eerste instantie lijkt alsof je weinig keuze hebt, is dit in werkelijkheid verre van waar.

Wat kun jij doen?

Natuurlijk kun je de oproep laten voor wat hij is, netjes op de afspraak verschijnen en van de Officier van Justitie je taakstraf accepteren. Maar eigenlijk is het vreemd dat je een straf krijgt opgelegd zonder dat een rechter hiernaar gekeken heeft. Heeft in Nederland niet iedereen recht op een eerlijke rechtszaak? Het antwoord hierop is ja en het is dan ook zeker niet verstandig deze beschuldiging te laten voor wat het is. Je kunt genoeg hulp bij tomzitting krijgen als je hiervoor een vakkundige advocaat inschakelt. En als je je realiseert dat dit wel een aantekening op je strafblad ten gevolge kan hebben, is dit zeker geen slecht idee.

Wat kan een advocaat voor je doen?

Het is dus verstandig om vanaf het moment dat je de oproep ontvangt contact op te nemen met een expert. Deze kunnen kijken naar je zaak en kunnen je adviseren of de straf terecht is of niet. Is dit niet het geval, dan kun je officieel bezwaar indienen en een second opinion van een rechter eisen. Je advocaat kan je hier precies over informeren. In het ergste geval zal je straf dan hetzelfde blijven, maar het kan maar zo zijn dat deze wordt verlicht of kwijtgescholden. En wees eerlijk, wat heb je precies te verliezen?